vrijdag, 19 april 2024
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

Society 3.0 – Analyse door een mopperkont

Ronald van den Hoff, horecaondernemer en initiatiefnemer van het prachtige Seats2meet en van de community Mindz.com, schreef ‘Society 3.0, Een boek voor wereldmensen’. Vierhonderdvijftig pagina’s ingedeeld in drie delen. Op de achterflap staat een megalomane, fictieve quote in de China Digital Daily van 11 april 2021 (geen typefout): dat Van den Hoff in 2011 een beweging in gang bracht die nu nog merkbaar is in China…

Een must-read? Ja, gedeeltelijk. Ik zal het uitleggen. Mag ik ook even mopperen...

Deel 1 – Ondergang van de zombie-economie

Over alles wat er mis is met onze huidige economie, het bestuur en de overheid. Over het nieuwe regentendom en de gevolgen van privatisering waar privatisering eigenlijk niet mogelijk is. Van den Hoff moppert wat af in dit deel. ’t Zal best waar zijn, maar of je er wat mee opschiet? En het staat ook nog eens vol met hinderlijke taal-, stijl- en spelfouten – had het nou nog een keertje door laten lezen, Ronald.

Maar hinderlijker nog zijn de persoonlijke intermezzo’s, bijvoorbeeld over de eigen slechte ervaringen als horecaondernemer met de nieuwe regenten. Ervaringen die daarmee op hetzelfde niveau worden gezet als bijvoorbeeld de misstanden rond de aanbestedingen van de overheid.

Voor wie van mopperen houdt, is Deel 1 een must-read. Je kunt hier smullen van wat er in de ogen van Van den Hoff allemaal mis is met onze huidige maatschappij. Voor wie niet van mopperen houdt: overslaan dit deel. Blijft de vraag of je verandering tot stand kunt brengen door alleen maar te delen wat niet goed is.

Deel 2 – Opkomst van Society 3.0

Over het wereldwijde web dat sociaal wordt. Een deel vol observaties met een hoog ‘weten we toch al’-gehalte, zeker voor mensen die de Conversation Manager van Steven van Belleghem hebben gelezen. Daarmee is dit deel een goeie inleiding in de social media en de veranderende kijk op zakendoen die daarmee samenhangt.

Wat bij Van den Hoff afleidt van de kern van de zaak – en de vereenzelviging met het gedachtegoed verhindert – is ook hier weer de auteur zelf. Heel veel “ik” waar “wij” op zijn plaats is. Van den Hoff presenteert algemene inzichten als zíjn ideeën, en als mogelijk bedrijfsplan voor de Nederland BV. Dat gaat echt jeuken.

Voor wie daarvan houdt, is Deel 2 een must-read. De kritische lezer haakt hier echter snel af vanwege de toonzetting. En dat is natuurlijk jammer. Gelukkig mogen we de laatste 150 pagina’s van Deel 2 – Bril 3.0 - gewoon overslaan van Van den Hoff. Hij moppert hier door op wat hij in Deel 1 begon, en geeft hier en daar een oplossingsrichting aan.

Deel 3 – Organiseren 3.0, mensen zonder grenzen

Over de gevolgen van de social media en het veranderende wereldwijde web voor Het Nieuwe Werken, organisatiemodellen, leiderschap, organisatiecultuur, winst maken… Vol inspirerende voorbeelden en oplossingsrichtingen. Hier begint het boek pas echt!

Als je Society 3.0 koopt (niet duur hoor!) of downloadt, begin dan hier te lezen. Deel 3 is een echte must-read.

Lees ook mijn blogje over Verborgen eigenaarschap