zaterdag, 24 februari 2024
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

samenwerking is een bloem

 

Bij samenwerking moet er altijd iemand de leiding of het initiatief nemen. Het is vaak slim om de samenwerking niet rond deze leidende instantie maar juist rond het betreffende thema te organiseren. Dat levert meer op.

Immers, de deelnemers aan het samenwerkingsverband, rond bijvoorbeeld een thema als duurzaamheid, zijn eerder geneigd samen te werken aan wat zij gemeenschappelijk hebben dan in een gezagsverhouding waarbij alleen de 'leider' de vruchten plukt.

Dus: wie kan delen, kan ook vermenigvuldigen. En wie zich belangeloos rond een thema wil scharen - samen met anderen - als verborgen eigenaar van het betreffende thema, plukt daar later de vruchten van. De opbrengst komt later, via diegenen met belangstelling voor het thema die de spelers achter de coulissen willen leren kennen.

Dat sociale media daarbij een krachtige centrale rol kunnen spelen, is onomstotelijk. Toch is het niet noodzakelijk om elke samenwerking rond een thema op te stuwen met deze eigentijdse middelen. Gewone brieven en bijeenkomsten werken ook.

Meer lezen over dit onderwerp? Kijk online naar ons boekje Scoren door online sharing.