zondag, 2 april 2023
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

informatie ordenen en toegankelijk maken

'You can have information or you can have a life, but you can't have both.' Dat is het motto van het nieuwste boek van Douglas Coupland, PlayerOne. Informatie of een leven, dat is de keuze.

Al sinds de middeleeuwen beklagen mensen zich over het teveel aan informatie, door de toename van geletterdheid, nieuwe uitvindingen als drukpers, stoomtrein, telegraaf, radio, tv, internet. Telkens weer duiken critici op die zeggen dat het slecht zou zijn voor het brein. Hoe zit dat?

De verzuchtingen over overvolle mailboxen - mede veroorzaakt door onnodige 'carbon copies' aan allen - en de 'information overload' in de media lijken een nieuw verschijnsel, maar ze zijn het dus niet. Telkens weer hebben we een oplossing gevonden voor de dreigende overbelasting.

Filteren is het antwoord. Filteren en ordenen. Eigenlijk heel gemakkelijk nu, met al die hulpmiddelen die we hebben in de social media, maar ook met de zoekfuncties op de eigen computer. De beschikbare tijd doet de rest. Nu alleen nog dat schuldgevoel aanpakken dat we niet alles kunnen verwerken...