zaterdag, 24 februari 2024
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

Het begint met een schema   Het begint met een schema

Beleid in kaart brengen in een strategisch stuk, plannen maken, bedrijfsstrategie formuleren... het begint allemaal met een grote hoeveelheid informatie die geordend moet worden en een heleboel vragen.

Wat zijn de (maatschappelijke) trends? Welke thema's gaan ons aan? Wat zijn onze doelstellingen? Welke stappen moeten we zetten om die doelstellingen te bereiken? Hoe gaan we dat aanpakken? Dat zijn voorbeelden van cruciale vragen die structuur in de informatie kunnen aanbrengen.

Wat heel goed helpt om de informatie te ordenen is een schema, gewoon met viltstift getekend op een flipover of een vel A3. Nog voor er een letter op papier staat de onderdelen van het beleid of het plan in samenhang in kaart brengen.

Als je het eenmaal eens bent over die samenhang, kan het schrijfwerk beginnen. En wat het mooie is: het schema kan daarbij ook nog gebruikt worden als ondersteuning van de tekst, en als middel om het beleid uit te dragen voor draagvlak. Kijk voor een voorbeeld naar de afbeeldingen hierboven en kijk naar dit artikel...