Evgeny Morozov, schrijver van The Net Delusion, zet ons weer met beide benen op de grond als het om de reikwijdte en de kracht van social media gaat. Na de visionaire utopieën en de rampenscenario's die horen bij elke nieuwe vinding is het nu tijd voor realisme.
Internet staat bij velen bekend als hèt middel voor emancipatie. Twitter zou de Iraanse revolutie van 2009 hebben gekatalyseerd (terwijl er maar 20.000 twitteraars zijn) en de nieuwe media zouden het geweld in Afrika en het Midden-Oosten kunnen verminderen… Om maar eens een paar voorbeelden te noemen.
We vergeten dan dat autoritaire regimes niet alleen websites (kunnen) blokkeren, maar ook kunnen infiltreren in de sociale netwerken om protestgroepen van binnenuit te saboteren en recalcitrante types op te sporen. Om maar niet te spreken van de propaganda die ze via deze nieuwe weg kunnen verspreiden. Aldus Morozov.
Hij heeft gelijk, zeker als het gaat om de overschatting van de emancipatorische kracht die de social media hebben. We zien dat niet alleen marketeers maar ook regeringsfunctionarissen er effectief gebruik van maken, naast de gewone mensen. Realisme is op zijn plaats, nu de hype van de nieuwe technologie voorbij lijkt. Ging het ook niet zo met de stoomtrein, de radio, e-mail en web 1.0?