zondag, 2 april 2023
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

“Intranet moet worden afgeschaft”

Dat zegt Marloes Pomp, voormalig projectleider ‘Rijksambtenaar van de toekomst’. Zij stelt in een interview met Communicatieonline dat de afdelingen Interne Communicatie van de Rijksoverheid het niet goed doen als ze zich bezighouden met het vullen van intranet. Ze blokkeren de onderlinge communicatie en verlenen zichzelf het alleenrecht op het plaatsen van artikelen. Top-down en niet goed voor de betrokkenheid.

Pomp stelt dat de medewerkers toch wel hun ding doen via de social media. De klassieke communicatie in bedrijven en organisaties werkt niet meer. Communicatieafdelingen moeten zich scholen in de nieuwe communicatie: de conversatie, onder meer via de social media. Ervoor zorgen dat mensen kennis kunnen delen, bijvoorbeeld met Yammer of andere social media die voor interne communicatie ingericht zijn.

Communicatieafdelingen hebben daarvoor nu nog veelal jammer genoeg niet voldoende kennis in huis. Daar is nog veel werk te doen. Ook denkwerk, voordat er ingrijpende beslissingen genomen worden, bijvoorbeeld over de inrichting van een intranet. Dat bespaart veel tijd en geld.

De rol van de communicatieafdeling wijzigt. Zij moeten meer en meer gaan faciliteren. Zorgen dat de conversatie op gang kan blijven. En luisteren, veel luisteren. Dat is voor sommigen wel even wennen…