zondag, 19 mei 2024
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

Studio Vertigo, Robbie Cornelissen in Centraal Museum Utrecht

Het Centraal Museum toont van 11 maart t/m 29 mei 2011 de tentoonstelling Studio Vertigo – Robbie Cornelissen met uiteenlopend werk van deze Nederlandse hedendaagse tekenaar.

Cornelissen zet met potlood, vaak op zeer groot formaat, architectonische fantasieën neer die in de meeste gevallen doen denken aan de post-apocalyptische werelden van Doom III. Lege stadslandschappen, duistere ondergrondse kelders, zuilengalerijen en betegelde ruimtes, in een duizelingwekkend perspectief.

De architectuur bevat, behalve enkele misvormde wezens, geen levende schepsels. De tekeningen wekken de indruk van een atoomramp die zojuist is gebeurd. De titels ondersteunen de suggestie van doem en duisternis: 'Paradise Lost'.

Behalve enkele geanimeerde projecties met cijfers, mathematische 'grids' en zwembadtegels, lijken de werken stuk voor stuk door een puber getekend, ook in de soms vertederende knulligheid van thematiek en technische beheersing.

Al met al boeiend, maar niet omverwerpend. Als we even afzien van de fantastische cijferanimatie, die dan ook los van de tentoonstelling lijkt te komen.