zaterdag, 20 juli 2024
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blogjeugd van tegenwoordig

De 'jeugd van tegenwoordig' loopt voorop in het gebruik van de social media. Zij ergeren zich blauw aan ouders en leraren die niets begrijpen van de social media en er toch over willen meepraten. Die niet weten wat zij allemaal doen op die blackberries, iphones enzo. En die toch de mond vol hebben over de gevaren van het internet en mediawijsheid. Terwijl ze nog geen social-media-account kunnen aanmaken.

Die jeugdigen leggen dan telkens geduldig, maar met een zucht, rollende ogen en een frons aan hun mentoren uit hoe het allemaal werkt, met internet, facebook, hyves, twitter enzo. Ja duh...

F16? Leer eerst maar eens vliegeren

Tegelijkertijd zijn het de ouderen die het beheer van de technische infrastructuur in handen hebben. In het gezin en op school, omdat zij over de portemonnee gaan. Die infrastructuur die zij bezitten, maar niet ten volle (kunnen) gebruiken. Ze hebben een F16 gekocht, maar moeten eerst nog leren vliegeren...

Alweer het geld

En waar ontmoeten ouderen en jongeren elkaar? Waar begrijpen de ouderen de jongeren bij uitstek? Daar waar geld te verdienen is. Beheerders en eigenaars van de techniek zijn daar dol op. Ze draaien erop. Niet gek dus, dat marketeers de eersten zijn uit de oudere generatie die succesvol aansluiting vinden bij 'de jeugd van tegenwoordig'.

De leerling wordt docent

Nu de ouders nog, en de docenten. Begin maar eens met je te laten uitleggen door 'de jeugd van tegenwoordig' hoe de dingen werken. Als je ze zover krijgt, tenminste.

Gelukkig zijn er ook nog voldoende wendbare geesten in de beherende generatie, die met plezier en zonder winstbejag vooraan blijven lopen. Mensen die de 'jeugd van tegenwoordig' dan wel niets hoeft te leren. Maar die wel gewoon en zinvol met de jonkies kunnen praten over de social media, zonder dat die jonkies zich al te erg voor ze schamen.

(*) Titel uit het liedje "Zo volwassen, zo beleefd", op "De lachende derde" van De jeugd van tegenwoordig - een cd met een staaltje van hogere hedendaagse dichtkunst.

www.dejeugdvantegenwoordig.com