dinsdag, 16 april 2024
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

Filmpje: wij zijn  allemaal twitterspreeuwen

Veel systemen die we in de natuur aantreffen, worden ook wel complex-dynamische systemen genoemd. Ze zijn erg moeilijk te modelleren, te voorspellen. Kijk bijvoorbeeld naar het weer, een zwerm spreeuwen, de loop van een beekje, de vorm van een boom, en naar een buzz op de sociale netwerken.

In de wiskunde zijn systemen ontdekt die met een zeer klein aantal regeltjes, zeer complexe figuren en complex-dynamische systemen kunnen beschrijven. Die systemen staan nu bekend onder de noemer 'chaostheorie'. Met kernbegrippen als orde, attractoren en herhaalbaarheid.

De chaostheorie kan verklaren waarom die ingewikkelde systemen zo snel van toestand kunnen veranderen en waarom ze zich schijnbaar intelligent gedragen. De sleutel is: alle deelnemers hebben maar een paar regeltjes - bijvoorbeeld 'kijk naar wat je buurman doet en doe dat na' en 'vlieg niet tegen elkaar aan' - en die helpen het systeem op gang.

Zo kan een vlucht spreeuwen in één milliseconde van koers veranderen. En zo kan er in één dag een social-media-buzz ontstaan rond een thema. Organiseer dat maar eens met van bovenaf opgelegde instructies...

Lees ook over de regels van de social media

En kijk naar De communicatie in de nieuwe tijd en De nieuwe economie.

Download hier gratis het boek We zijn allemaal Twitterspreeuwen.