zaterdag, 20 juli 2024
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

Taken definiëren met If This Then That

Met de dienst van Ifttt.com kun je social media en hun kanalen aan aan elkaar koppelen. If This Then That verwijst naar een statement uit een programmeertaal: Als Dit, Dan Dat. Maar je hoeft er niet voor te kunnen programmeren. Je kunt met ifttt bijvoorbeeld twee twitterkanalen aan elkaar koppelen en automatisch (re)tweeten over bijvoorbeeld een onderwerp.

Ik probeerde de beta-versie uit.

If This

In het IF-THIS-gedeelte kun je uit kanalen kiezen als jouw eigen Facebook-account, je Foursquare-account, een RSS-feed naar keuze, of jouw Twitter-account. Daar kun je bijvoorbeeld als IF aangeven dat er een tweet gedaan wordt met een bepaald woord of een bepaalde hash-tag erin. Of dat er op een RSS-feed van een bepaald blog een nieuw artikel verschijnt.

Then That

Als er aan een van de voorwaarden wordt voldaan (je kunt in de beta-versie tien ALS-DAN-taken definiëren), treedt het DAN-gedeelte in werking. Daar kun je bijvoorbeeld definiëren dat de betreffende tweet geretweet moet, of dat de link naar het rss-artikel op jouw Evernote geplaatst moet worden.

Ik stelde vier acties in. Dingen die ik voorheen met de hand deed, verzorgt If This Then That nu automatisch voor mij: tweeten over de nieuwe artikelen van een van mijn favoriete bloggers, over mijn Facebook-berichten (om te testen), over de tweets van een favoriete twitteraar en over berichten waarin het woord 'laverbe' voorkomt...

Makkelijk

't Is in woorden lastiger dan in de uitvoering: een uitstekende user-interface begeleidt je stap voor stap door de procedure. 't Is zo gepiept. Nu nog kijken of het op langere termijn ook bevalt...

Enfin, probeer het zelf maar eens en vraag de 'invite' aan op ifttt.com.