donderdag, 30 november 2023
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

Lego: succes door samenwerking

Lego had het moeilijk. Online games en spelcomputers waren geduchte concurrenten voor Lego waardoor de omzet daalde. Daar kwam nog eens bij de Lego Mindstorms werd gehacked. Toch kwam Lego erbovenop, dankzij een benadering die past bij de social media.

Lego Mindstorms is een robot-lijn binnen Lego. Een kit met steentjes, sensoren, kabels en modellen. Allemaal te programmeren tot intelligente robot-achtige speeltjes die de naam speeltje bijna niet meer verdienen.

Toen Mindstorms gehacked werd, was de reactie van Lego cruciaal. Geen rechtzaken en strafvervolging, maar de vraag 'waarom?' Wat bleek: fans wilden betere code, betere sensoren, meer fun. Het hacken ontstond uit de behoefte nog meer van Lego te genieten.

Lego ging de samenwerking met deze fans aan. Nodigde hen uit om met ideeën te komen en om mee te programmeren. Inmiddels is er een sterke gemeenschap van professionals (!) en hobbyisten van alle leeftijden die hun ontwerpen, programma's en ideeën delen. Lego moedigt het delen aan en stelt de programmacode gratis beschikbaar. De sleutel voor hun succes.

Zie ook Samenwerking is een bloem