donderdag, 28 september 2023
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

Produceert Google solipsisten?

De eerste dagopbrengst van het onderzoek naar Google's filterbubble is groot. Meerdere tientallen screendumps kwamen binnen. En de bijdragen druppelen nog steeds binnen. Hartelijk dank daarvoor!

Niettemin tijd voor een eerste blik op de voorlopige resultaten! In de eerste afbeelding, hierboven, staat de verdeling van de eerste 'echte' url in de zoekresultaten van de Google-search naar 'Egypte'. Afgezien van de url's die verwijzen naar de advertenties. (De helft van de resultaten bevatten gesponsorde links, de andere helft niet.)

De url egypte.nl won het van de overige urls. Bijna 60% van de zoekresultaten toonden deze url op de eerste plaats. De Engelse en de Nederlandse wikipedia volgen, beide met iets meer dan 10%. En daarna komen de kleintjes: correndon.nl, fr.wikipedia.org en landenweb.net, die in ruim 4% van de zoekresultaten op de eerste plaats stonden.

Een onderzoek naar de eerste vier url's leverde het volgende plaatje op.

Produceert Google solipsisten?

In bijna 50% van de zoekresultaten (groep 1) waren de eerste vier url's identiek, zowel qua verwijzing als in hun onderlinge volgorde. De overige groepen vertoonden alle zeer uiteenlopende resultaten voor de eerste vier url's.

Hoe nu verder?

Na de vakantie duik ik verder in de bijdragen van dit prachtige crowdsourcing-project! Ik hoop binnen een maand meer resultaten te kunnen tonen en passende conclusies te kunnen trekken.

Ondertussen kunnen we nadenken over de impact van de voorlopige cijfers. Maakt Google ons tot solipsisten? Krijgen wij allen een geheel eigen werkelijkheid als we Google volgen?