zaterdag, 24 februari 2024
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

Google helpt, maar beperkt ons ook

Twee maanden geleden deed ik een 'crowdsource' naar de invloed van Google's Filterbubble: lopen de zoekresultaten voor dezelfde zoekopdracht nu werkelijk van persoon tot persoon uiteen?

Dank allen die hun zoekresultaten inzonden! De eerste analyse gaf aan dat er inderdaad grote verschillen zijn tussen de zoekresultaten van persoon tot persoon. Zoals Elis Pariser al stelde in zijn TED-talk.

Bij de verdere uitwerking van de resultaten stuitte ik op de website dontbubble.us. Deze ontmoedigde mij de diepgaandere analyse van de crowdsource-resultaten snel ter hand te nemen. Lees hier waarom.

Ontsnap aan de Filter Bubble

'Escape your search engine Filter Bubble', roept Dontbubble.us ons van zijn landingspagina toe. De sheets - want meer zijn het niet - die daarop volgen, vertellen het verhaal met pogingen tot veel overtuigingskracht. Vrij vertaald:

Als je op het internet zoekt, dan krijg je van persoon tot persoon uiteenlopende resultaten. Welke resultaten dat zijn, is afhankelijk van jouw zoekgeschiedenis en jouw click-geschiedenis.

Je krijgt wat je wilt

Omdat je vaak klikt op wat je onderschrijft - zo stellen de mensen van dontbubble.us verder - krijg je meer en meer van wat je onderschrijft. De afsluitende vraag is even beklemmend als sciencefiction-achtig: Wat ontgaat ons daarbij allemaal?

Einde vrije vertaling.
Moeten we hier vrolijk van worden? En, ook al krijg je niet meer van hetzelfde, omdat je ook best wel vaak op jou minder welgevallige links klikt. Blijft de vraag wat we zouden vinden zonder die - zonder twijfel goedbedoelde - hulp die Google ons biedt bij het zoeken…

Andere zoekmachine

Dus: hoe zouden onze zoekresultaten zijn zonder onze eigen zoek- en clickgeschiedenis? Dat is in ieder geval een reden om de zoekmachine DuckDuckGo.com een keertje te verkennen die Dontbubble.us ons aanraadt…