maandag, 27 maart 2023
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

De Misantroop, prachtvoorstelling van Oostpool

Toneelgroep Oostpool speelt tot 16 december Molières Misantroop, "over principe en gevoel". Een aanrader.

Alceste is verbitterd door de huichelarij in alle menselijke betrekkingen en houdt zich opstandig als hij is niet aan de spelregels van zijn mondaine omgeving. Hij komt in aanvaring met Oronte van wie hij eerlijk als hij is zijn gedicht eerst subtiel en later genadeloos afkraakt.

Zijn trouwe vriend Philinte probeert hem relativeringsvermogen bij te brengen, met humor en met rede. Maar in het aanzicht van Alcestes liefde voor roddelaarster en intrigante tegen wil en dank, Celimène, helpen de scherpe en toch vriendschappelijke debatten met welwillend optimist Philinte geen zier.

Alceste blijft principieel verbitterd en boos op de wereld in het algemeen en de mensen die hij ontmoet in het bijzonder. Maar hij vindt er uiteindelijk toch een modus voor, wat een hoop opluchting brengt...

Heel eigentijds, dit stuk uit 1666 en de vertolking ervan door Toneelgroep Oostpool, ook in zijn mens- en maatschappijkritiek. Oostpool maakt er een geweldige voorstelling van met intens spel in een prachtig decor en met heerlijke muziek. Een voorstelling die volle zalen verdient.

Kijk hier voor meer informatie.