dinsdag, 21 maart 2023
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

Ga toch gewoon bloggen

"Ik ga een nieuwe site voor mijzelf maken. Heb je nog tips?" Dat zijn de mooiere vragen die netwerkrelaties je voor kunnen leggen. Want, wat is nu mooier dan iemand met plannen voor vernieuwing? En dan ook nog goed willen stilstaan bij het hoe en het wat alvorens eraan te beginnen, heerlijk.

Tips voor een nieuwe website

Natuurlijk, er zijn kansen te over om een nieuwe website voor jezelf zo in te richten dat Google en jouw relaties er notitie van gaan nemen. Een selectie:

  • Neem er een blog in op; dat zou je voorpagina moeten zijn. Jouw bezoekers (en Google) komen dan steeds weer terug om te kijken over welke dingen je nu weer schrijft.
  • Bedenk een indeling met thema's die jou maar vooral jouw bezoekers interesseren.
  • Geef je klanten een mooie plek, misschien willen ze zelfs wel bijdragen leveren in de vorm van getuigenissen of gast-blogs.
  • Zorg voor volg-mij- en voor share-knoppen zodat jouw socialmediakanalen openstaan en zodat bezoekers gemakkelijk die artikelen kunnen delen die ze interessant vinden.
  • Volg blogs en socialmedia-accounts waarmee je je verwant voelt en twitter/facebook/linkedin hier automatisch over. Gebruik hiervoor tools als ifttt.com en bufferapp.com.
  • Neem een twitterstroom op waarin je tweets uit voor jouw bezoekers interessante bronnen vertoont.
  • Zorg voor comment-mogelijkheden en ga direct in op comments: disqus.com is hier voor een errug goede tool.

Maar ga vooral bloggen

Deel in je blog met regelmaat aardige dingen die je zelf als een ontdekking ervaart, of waarvan je vindt dat je ze niet moet vergeten of juist nog iets verder moet uitzoeken. Lees ook veel blogs van geestverwanten, schrijf erover (niet: schrijf het over…) en verwijs ernaar met links.

De blogs op www.rijkwillemse.nl, ja, die komen me vaak aanvliegen vanuit wat ik in mijn werk ontmoet. Dat schrijft heel gemakkelijk. Soms ook als bijproduct van allerlei advies. (Het blogje dat je nu leest, is daar een voorbeeld van. Dat begint als een vriendelijk mailtje naar een netwerkrelatie.)

En, inderdaad, na een jaar heb je heel gemakkelijk een boekje geschreven. Ga er een paar dagen voor zitten om de blogjes van het jaar te ordenen, bundelen en aaneen te schrijven. Bottom-up schrijven heet dat.

Live blijft de basis

Maar als er tijd voor is, dan bied ik aan om een keertje 'live' mee te kijken naar de plannen voor de nieuwe site. Glaasje wijn of sinaasappelsap erbij. Leuk. En vaak steek ik er weer wat van op. Al was het alleen maar inspiratie voor een nieuw blogje…

Lees hier hoe je gemakkelijk(er) tot een blogje kunt komen met het OBAMA-model.