donderdag, 30 november 2023
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

Brief Balkenende 10 sept. 2012

Goed. Je bent dus klaar met je tekst, een advies of een artikel. Nu alleen nog opsturen, met een kort begeleidend mailtje dat neerkomt op: "Hier is de tekst". Een gemiste kans.

Veel adviseurs en tekstschrijvers leveren het gevraagde advies of de gevraagde tekst af met een kort begeleidend briefje, dat vaak alleen maar een beleefdheidsfunctie heeft.

Maar soms legt het briefje uit waarop de ontvanger moet letten: bijvoorbeeld waar de kracht van de tekst ligt, hoe de tussentijdse opmerkingen zijn verwerkt of welke strategische keuzes de vorm en de inhoud van de tekst hebben bepaald. Dat is de kracht van het begeleidend document, een mogelijkheid die nog velen te weinig ten volle benutten.
 
Met een begeleidend document kun je in elke fase van de totstandkoming van de tekst laten zien dat je de (stand van) zaken hebt begrepen en dat de gevraagde tekst aan de vaak onderliggende behoeften van de ontvanger voldoet. Het is bovendien een uitgelezen middel om de communicatie rond de logistiek van het advies of de tekst te structureren en te stroomlijnen.

In dit artikel van meer dan tien jaar geleden bespreek ik de eigenschappen, de functies en het belang van het begeleidend document.

Want, het begeleidend document is en blijft een krachtig instrument.