In de linkerkolom van mijn website heb ik nu (20 juni 2013) een testje draaien met Google Adsense. Adsense is een advertentieprogramma waarmee Google advertenties plaatst die passen bij de inhoud van de website. Werkt dat nu eigenlijk wel naar behoren? Of storen die advertenties zodanig dat bezoekers meteen afhaken? Benieuwd naar uw mening!
Voor elke klik op een Google Adsense advertentie ontvangt de eigenaar van de website geld. Veel websites gebruiken Adsense om daarmee en deel van hun kosten te dekken. Op de website www.sudokuhints.nl experimenteerde ik met die mogelijkheden van Adsense. (Lees daar meer over in dit artikeltje.)
Je zou met enige aannames kunnen zeggen dat webbezoekers inmiddels wel gewend zijn aan advertenties. Maar er is heel veel goodwill nodig bij bezoekers die advertenties voor geld verdienen en dating aantreffen op een site die daar helemaal niet over gaat.
Sluiten de advertenties wel aan?
Want, het grootste probleem van Adsense zit hem volgens mij in de gebrekkige aansluiting van de advertenties op de inhoud van de webpagina waarop die vertoond worden. Google plaatst zomaar een advertentie als het deze aansluiting niet kan vinden. En Google zit er soms heel erg naast als ze een inschatting doet van de inhoud.
Dan krijg je advertenties van dating-sites en andere (voor Google) zeer lucratieve advertenties die beslist niet passen bij wat jouw site wil of moet uitstralen.
Betere SEO
De reactie van Google is daarop: 'Dan moet je er maar voor zorgen dat de inhoud van jouw webpagina gemakkelijk herkenbaar is voor ons advertentieprogramma'. Search Engine Optimalisatie, SEO, goed toepassen, dus. Bovendien kun je bepaalde advertenties blokkeren via hun IP-adres.
Blijft het echter de vraag wat een advertentie over bijvoorbeeld zonnepanelen moet naast een artikel over sociale media en bevolkingsdaling... Of een advertentie over Marktplaats naast een artikel over sociale media en het hoger onderwijs.
De enige manier om erachter te komen of Adsense een passende mogelijkheid is voor een website is: gewoon uitproberen. Bij deze dus. Veel succces en deel uw ervaringen!