dinsdag, 21 maart 2023
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

Hoger onderwijs als Witte Villa

Horeca- en eventgelegenheid De Witte Villa in park Sonsbeek is dicht. Het is een plek die iedere Arnhemmer kent, maar waar eigenlijk niemand komt. Ondanks de prachtige ligging in het grote stadspark Sonsbeek. Ondanks de massa's mensen die vaak rond de villa in het gras picknicken. Het lukte de uitbaters niet om de tent draaiende te houden.

Een leerzaam moment voor grote organisaties (universiteiten, hogescholen?) die zich willen verhouden tot de verander(en)de samenleving en hun publiek.

Verschillende werelden

Het zijn eigenlijk twee totaal verschillende werelden: het stadspark en de Witte Villa. Beide zijn in eigendom van de gemeente. Echter, de uitbaters van de Witte Villa konden geen aansluiting vinden bij de stad en het park. Geen wonder: ze richtten zich volledig op hun eigen organisatie en vergaten de buitenwereld binnen te halen.

Te dicht bij het terras verblijven was niet gewenst. Ook al nodigden het gras, de zon en de Lazy King daartoe uit. En bij grote evenementen liep er security-personeel over het gras, met de opdracht om mensen die meegebrachte etenswaren nuttigden te verwijderen uit dit deel van het stadspark. Wilde je gebruikmaken van de toiletten in de Witte Villa, dan was een consumptie verplicht.

Een opener benadering

Omdat deze verouderde benadering niet voldeed, bleef de omzet sterk onder de verwachting. En de sfeer in de Witte Villa was navenant.

De nieuwe eigenaars gaan proberen hier iets aan te veranderen. Ze verbouwen Stadsvilla Sonsbeek op dit moment tot een plek die voor iedereen toegankelijk is. De statige ingang verdwijnt en de terrassen worden opener. Wil je picknicken rond de Witte Villa? Geen probleem. De eigenaars hebben zelfs plannen om picknickmandjes te gaan verkopen. En de toiletten worden gratis.

Dat is een slimme zet. Door deze benadering zal er reuring en aanloop ontstaan die, hopelijk, zullen leiden tot voldoende omzet en een ontspannen sfeer. Hopelijk kunnen de nieuwe uitbaters deze nieuwe benadering vasthouden en de aansluiting met de gemeenschap wel tot stand brengen.

Leerpunt?

Maar nu de pointe, waar het in dit schetsje om gaat: Wat kunnen grote organisaties zoals hogescholen en universiteiten hiervan leren? Terugtrekken in je eigen Witte Villa, of de deuren opengooien naar het park? Verbind de punten en kleur het plaatje zelf in…

Lees ook

Universiteiten, uitstervende soort of voorpost?
Corporate communicatie sluit projectmatige aanpak niet uit