zondag, 19 mei 2024
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

noordkorea

Dat ik bijna dagelijks in Nijmegen kom, maakt dat ik Nijmegen kan beleven. En die beleving is gemengd van aard. Neem het levensgevaarlijke stationsplein en het onbegrijpelijke parkeerbeleid. Maar ook de prachtige particuliere horeca en de heerlijke campus. Gemengde gevoelens dus.

Maar nu de gemeente Nijmegen zichzelf gaat profileren met een promotiefilmpje voor de verkiezing Beste Binnenstad 2015 - 2017 kan ik Nijmegen definitief een plek in mijn hart geven.  

De betrouwbare hypotheker

Een bord ophangen dat je een betrouwbare hypotheker bent, maakt je nog niet betrouwbaar. Dat weten we inmiddels. Toch volgt Nijmegen dit aloude stramien en stapt in de valkuil die wij allen van verre zien, omdat Nijmegen fluitend naar omhoog kijkt. Naar de bobo's die ze aan het woord laat in het filmpje.

Geen beleving geen glorie

Vertellen dat Nijmegen bruist et cetera wil nog niet zeggen dat Nijmegen bruist et cetera.
Al die eigenschappen laten opzeggen door 'talking heads' die mede verantwoordelijk zijn voor het bruisen, het beleid en en uitvoering daarvan, dat werkt echt niet. Nergens ZIE je dat het bruist et cetera. Nergens wordt de beleving van de kijker geactiveerd.

Totalitaire trekjes

Het doet Noord-Koreaans aan. Het doet denken aan de spreuken die in het Berlijn van vóór de val van de Muur op 1 mei alle straten sierden, en aan de geluidswagens met bandopnames van juichend publiek die meereden in de 1-mei-parade langs de dunne rijen publiek op Alexanderplatz.

Kijk hier naar deze misser van de gemeente Nijmegen met de veelzeggende titel 'Over de stad Nijmegen'.

Dan denk je: 'Altijd Nijmegen'...

En kijk hier naar hoe Graubünden het doet.