zaterdag, 1 april 2023
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

bildwirhelfen

In de NRC van dinsdag 26 januari lezen we dat de Duitse krant Bild twee belangrijke besluiten heeft genomen: ze gaan commercieel online en ze gaan op de bres voor de vluchtelingen. Twee opmerkelijke stappen voor deze sensatiekrant.

Nieuws via de sociale media en video

Bild werkt nauw samen met Facebook en experimenteert als eerste krant met de Facebook Messenger app. Verder publiceert Bild nieuws voor de smartphones van Samsung en past ze veel online video toe, omdat bedrijven daarin nog wel willen investeren voor advertenties (bild.de trekt maandelijks 16 miljoen bezoekers).

Inmiddels heeft Bild+ (de betaalde online versie) meer dan 300.000 betalende lezers, onder het motto "wie gratis nieuws verstrekt, zegt dat die informatie waardeloos is". Een groot deel van de redactionele activiteiten van de Bild-journalisten bestaat uit delen van hun artikelen op de sociale media Facebook en Twitter. Want, aldus hoofdredacteur Reichelt: onze krant is een merk met een cirkel van platforms.

Ook de adblocker uit

Wie nu kijkt op bild.de en zijn adblocker aan heeft staan, krijgt de volgende melding: "Mit aktiviertem Adblocker können Sie BILD.de nicht mehr besuchen", met een duidelijke instructie over hoe bild.de uit te sluiten van de adblocker. Dus ook hier let Bild op de centjes.

Na uitschakeling van de adblocker krijgt de lezer toegang tot de hoofdartikelen met daarnaast de optie om betaald lid te worden van Bild+, voor toegang tot alle artikelen, video's, smartphone apps en highlight-clips uit de Bundesliga… En dat voor € 4,99 per maand, of € 9,99 voor het hele pakket inclusief de dagelijkse ePaper.

"Wir helfen"

Boulevardblad Bild staat bekend als rechts en populistisch. Maar inmiddels voert Bild acties als "Wir helfen" voor de vluchtelingen en veroordeelt zij reaguurders, haatzaaiers en dreigers openlijk en hard. Reichelt: "We proberen de onderwerpen intelligent te benaderen, vanuit onze waarden en vanuit de feiten. […] In een vrije maatschappij mogen mensen alles zeggen. Dan moeten ze wel de consequenties accepteren."