dinsdag, 21 maart 2023
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

service design

Wil je een nieuwe website voor je bedrijf en sta je voor de keuze tussen de toepassing van een bestaand, open source systeem en een op maat gebouwd systeem? Bijvoorbeeld de keuze tussen een WordPress-site en een website die op maat wordt gemaakt door een webbouwer met het Symfony 2 framework?

Dan zul je in ieder geval twee afwegingen moeten maken die bepalend zijn voor de kosten, het onderhoudsgemak en de opbrengst, nu en straks.

1. Wat wil ik publiceren?

Ligt het accent voor jouw website alleen maar op het presenteren van eenvoudige content, nu maar ook straks, dan lijkt bijvoorbeeld een WordPress-website een hele goede oplossing. Qua functionaliteit heb je immers alleen maar de standaardmogelijkheden van het CMS nodig, denk aan een artikel plaatsen, een afbeelding of een video, delen via de sociale media....

Dat is bijvoorbeeld het geval als je een vaststaand soort gegevens op een vaststaande manier wilt (blijven) delen via het web: een portfolio, een blog met opinies, tips en trucs, kennis van zaken, et cetera. Allemaal content waarvoor een standaard CMS zeer geschikt is.

2. Hoe wil ik werken?

Dichter bij de kern van de afweging kom je met de vraag naar hoe het proces eruitziet, nu en straks, waarbinnen de website moet gaan functioneren. En die vraag is ook aan de orde als je nu alleen nog maar eenvoudige content wilt publiceren.

Want, misschien wil je in de toekomst bijvoorbeeld een automatische koppeling maken van jouw klantendatabase met de online nieuwsbrief die samengesteld wordt uit de meest recente artikelen op de website. Zodat je dat niet meer ‘met de hand’ hoeft te doen. Of misschien wil je wel gemakkelijk offertes kunnen (laten) maken vanuit jouw website… Om maar eens een paar mogelijkheden te noemen.

Van analyse naar toepassing

Vanuit de vraag (‘Hoe wil ik werken’) naar de kernprocessen van jouw bedrijf, kom je tot een analyse van de taken en de mogelijke online toepassingen op maat die daarbij kunnen helpen. Met bijvoorbeeld een WordPress-website kunnen zulke online toepassingen niet, of alleen met een hele grote omweg worden gebouwd. Terwijl dat met online toepassingen van de hand van een webbouwer relatief eenvoudig te realiseren is, of dat nu resulteert in een corporate website of in een een of ander administratief systeem dat heel natuurlijk gekoppeld is aan die corporate website.

Het voordeel is dat het accent niet meer ligt op de website, maar eerder op het werkproces waarbinnen de website een rol speelt. De ervaring leert dat die focus het werken niet alleen plezieriger maar ook effectiever maakt. En dat de corporate website heel natuurlijk en gemakkelijk beheerbaar kan aansluiten op die werkprocessen. Een kwestie van focus, dus.

Open source

Beide systemen – WordPress en Symfony in deze voorbeelden – zijn overigens open source, wat betekent dat de onderliggende programmatuur niet alleen gratis maar ook van de hoogste kwaliteit is en blijft. Dit omdat een grote community er alles aan doet om de software op het hoogste niveau te houden. Lees hier meer over wat het standaard CMS WordPress en  de ontwikkelomgeving voor webdevelopers Symfony waarmee werkprocessen en websites geïmplementeerd kunnen worden.

Kijk dus eerst naar wie wat en wanneer doet

Dus, als je een website wilt voor jouw bedrijf of jouw organisatie, kijk dan eerst naar het proces waarbinnen die website moet gaan functioneren, nu en straks. Dan maak je een keuze die resulteert in gebruiksgemak en kostenbesparing, nu en straks.

Meer informatie: op de website van Tweede Golf. Zie ook Mijn aanbod, Realisatie online.