dinsdag, 25 juni 2024
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

privacy, avg en zzp'ers

Hadden we in 2012 de Cookiewet, nu is het de AVG. Ook zzp’ers en de kleinere bedrijven uit het mkb moeten vanaf 25 mei voorbereid zijn op de Europese privacywetgeving Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dat kost hun onevenredig veel tijd en geld.

Toegegeven, vanwege de misstanden die plaatsvinden en mogelijk zijn, is aangepaste wetgeving noodzakelijk. Maar het is de vraag of de overheid met de uitvoering hiervan (alweer) de kleinere partijen moeten belasten. Waarom niet beginnen bij de ‘grote stoute jongens en meisjes’? Facebook, Google, de dataminers en consorten, bedoel ik.

Onevenredig tijdrovend

Alleen het doorlezen (en begrijpen) van de nieuwe voorwaarden voor je eigen onderneming kost al bijna een dag. Ik schat de benodigde investering om volledig AVG-compliant te worden op minimaal ongeveer 120 uur. Of zit ik dan nog aan de lage kant?

Er zijn dan wel tools beschikbaar die je kunnen helpen de benodigde stappen te zetten, maar de meeste kleine ondernemers moeten omzet draaien en hebben geen tijd voor dit soort niet-declarabele activiteiten.

Een proefje

Bij wijze van proef stelde ik een privacyverklaring op met een tool die dit gemakkelijk(er) moet maken. Dat kostte me een uur, inclusief redigeren en uploaden naar de webserver. En dat is nog maar één kleine stap uit het uitgebreide stappenplan om AVG-compliant te worden…

Mijn pleidooi

Daarom mijn pleidooi: overheid, wees coulant voor de kleintjes, alsjeblieft. Richt je liever op de grote partijen, de afnemers van het mogelijk besmette materiaal, de producenten van de stroom advertenties en ‘getargette’ boodschappen. Leg liever hén aan banden.

Of kost dat te veel revenuen in de vorm van belastinginkomsten?

 

 

AVG