zondag, 14 april 2024
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

digitaalhuiswageningen

Het is de Week van de alfabetisering en ik ben er trots op dat ik een adviserende en verbindende rol heb mogen vervullen bij de vernieuwing van het Digitaalhuis Wageningen, een samenwerkingsverband onder coördinatie van de bibliotheek van Wageningen.

Het resultaat: een vernieuwde website, een verzameling animaties en flyers met herkenbare situaties, nauwkeurig afgestemd op de doelgroep dankzij de inbreng van een panel van ervaringsdeskundigen.

Want, zo leerde het panel ons, laaggeletterden stellen heel specifieke eisen aan de (online) communicatie, iets wat andere aanbieders veelal over het hoofd zien.

Specifieke eisen aan de communicatie

een website voor laaggeletterden

Positieve invalshoek

Een heldere toegang tot de informatie, in goed leesbare woorden en een toegankelijke vormgeving, met voor elke doelgroep uitnodigende ‘calls-to-action’.

Bekijk de animatiefilmpjes, ook via de speciale url dthw.nl, met situaties uit de praktijk. En bewonder de positieve invalshoek: ‘Plezier in lezen, schrijven en rekenen’ die nu de plaats inneemt van de problematiserende benadering.

De eerste schil

Daarnaast, op het tweede plan, bieden website en flyers informatie afgestemd op de ‘eerste schil’ rond de laaggeletterden: familie, vrienden, artsen en consulenten. Zodat zij op gepaste wijze kunnen bijspringen met tips en verwijzingen.

Bij die eerste schil horen eveneens de vrijwilligers die nodig zijn bij de begeleiding van laaggeletterden: ook zij komen aan bod in de communicatie, zij het op een specifieke plaats.

Uitgekiende aanvulling op de andere aanbieders

Hiermee vormt de Wageningse benadering een voorbeeld van uitgekiende communicatie voor deze doelgroep en een uitstekende aanvulling op wat de Stichting Lezen & Schrijven en bijvoorbeeld de Koninklijke Bibliotheek aanbieden voor laaggeletterden en hun relaties. Kijk en vergelijk.

digitaalhuiswageningen.nl
weekvandealfabetisering.nl
lezenenschrijven.nl
kb.nl/ob/leren-lezen-digivaardigheden

Meer...

Lees ook ‘Als taal tekortschiet’, mijn blog over de ‘catch-22’ van communicatie over hulp aan laaggeletterden.

(Productie en ontwerp website en animaties Digitaalhuis Wageningen: GloedInnovate)