dinsdag, 25 juni 2024
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

Thuiswerken 2 260

In zijn boek Team Human (2019) pleit Douglas Rushkoff voor technologie in dienst van menselijke waarden. De technologie en de serviceproviders moeten ons helpen samenwerken, verbinden en versterken, in plaats van ons te isoleren, verdelen en onderdrukken vanwege hun commerciële en andere doeleinden.

Een blik terug en een blik vooruit, ter gelegenheid van het feit dat dertig jaar geleden de eerste publieke internetprovider in Nederland zijn services binnen een besloten gemeenschap aanbood.

Het beste van onszelf

Rushkoff ziet het internet als de virtuele plek waar mensen ooit het beste van zichzelf toonden. Commerciële activiteiten waren verboden. Ook voor zoekmachines, die expliciet tekenden voor advertentievrije resultaten. Onderzoek en gesprekken vonden plaats in een omgeving waarin kritisch van gedachten werd gewisseld.

Investeerders aan het stuur

Gaandeweg werd deze online technologie overgenomen door investeerders. De zoekmachine die eens de academische vrijheid vooropstelde werd het grootste advertentiebureau van de wereld. De service providers van de sociale media die mensen wilden verbinden, werden de grootste dataverzamelaars van de wereld.

Deze ontwikkeling en de bijbehorende online infrastructuur leiden - in die vaststelling is Rushkoff niet de enige - tot ondermijning van onze sociale capaciteiten, tot radicalisering en tot blikvernauwing.

De lokale weg terug

Ruskhoff wil daar nu - onder meer - de lokale benadering tegenover stellen: waar nieuws en gesprekken lokaal gevoerd worden, waar lokaal samengewerkt wordt, daar is geen plaats voor framing, verdraaide waarheden en verbaal geweld afkomstig van en veroorzaakt door de mechanismen van service providers als Google, Facebook en Apple.

Kijk elkaar aan

Want, we weten met wie we praten en kunnen elkaar in de ogen kijken. Het remedie tegen de frames van Facebook en Google. Dat betekent dat we slim en kritisch gebruik moeten maken van de technologie van die onlinemediagiganten: lokale (online) domeinen inrichten waarin we zo kunnen samenwerken en verbinden als we vanouds gewend zijn, zoals dertig jaar geleden.

Meer lezen?

Lees hier meer over die blikvernauwing, onder meer door de sociale media:

Lees hier meer over kleinschalige samenwerking als mogelijk antwoord: