vrijdag, 19 april 2024
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

SRO

De tweede instructievideo over het schrijfproces (waarbij de techniek nog steeds een uitdaging blijft). Dit keer over de inhoudsopgave, het bouwplan van een tekst.

Hoe kom je van een onderzoeksgerichte indeling tot een lezergerichte indeling? Hoe kom je daarbij tegemoet aan de beslissers die snel toegang tot het probleem en de oplossing willen krijgen, en aan de deskundigen die daarnaast dieper op de zaken in willen kunnen gaan?

Bij documenten van enige omvang is het handig om een inhoudsopgave toe te voegen. De structuur van een langere tekst verdient het om in een inhoudsopgave te worden weergegeven.

Plattegrond en bouwplan

De inhoudsopgave is de plattegrond van de tekst. De lezer ziet in één oogopslag uit welke onderdelen de tekst bestaat en hoe deze zijn geordend. Daarnaast kan de lezer via de inhoudsopgave snel een onderdeel opzoeken.

De inhoudsopgave geeft tegelijkertijd het bouwplan van de tekst weer. In deze video leg ik uit hoe je van een schrijfgerichte indeling (een indeling die het onderzoeksproces volgt) gemakkelijk kunt komen tot een lezergerichte indeling.

(Weer een video met een onbedoelde cliffhanger: ik krijg ScreenCastify niettemin steeds beter in de vingers...)

Dus

Zet vooraan wat je als laatste vindt: de conclusies, de antwoorden en de aanbevelingen. (Vanzelfsprekend meteen na een heldere samenvatting van de vraag of het probleem.)

En, doe dat niet alleen voor het hele document, maar ook voor elk onderdeel of hoofdstuk. Daarmee help je beslissers en deskundigen om snel toegang te krijgen tot de inhoud.

Meer weten?

Kijk ook eens in het boek Schrijven voor de lezer, dat je hier gratis kunt downloaden: www.rijkwillemse.nl/werk/boeken/542-schrijven-voor-de-lezer