zondag, 14 april 2024
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

"Ik ben verliefd op een jongen, een jongen uit mijn klas / Hij is heel leuk en zijn naam is Jonas", zingt een aankomend sterretje in een bijdrage aan het Kindersongfestival. Voor kinderen rijmt "Jonas" probleemloos op "mijn klas", zeker wanneer je zoals in het liedje de klemtoon op de laatste syllabe van Jonas legt.

Ook rappers gebruiken dit soort hobbelrijm - zelfs zo vaak dat het zich ontwikkelt tot een kenmerkende stijfiguur van de straattaal. Rapper Extince hobbelt in zijn song Spraakwater: "Want ik ben jullie meester, weet je nog die wist ervan / Hiphop is een vak en Extince is de vakman." Ervan, vakman... heel streetwise.

We zien het wel vaker. Wat eerst onbegrepen en exclusief was, wordt breed toegankelijk en alom gewaardeerd. Zo zijn de mondriaan-motiefjes - uit zijn aanvankelijk controversiële abstracte schilderijen - inmiddels in allerlei haargeltubes, serviesgoed, gadgets, gordijnen en placemats te zien. Voor iedereen bereikbaar en toegankelijk.

Nu begint de overheid in haar motto's en slogans ook al te hobbelrijmen. Luister maar eens naar de nieuwe slogan van de provincie Noord-Brabant (Brabant, met de klemtoon op de eerste syllabe, nietwaar?) en verwonder je: "Gevoel en verstand. Noord-Brabant". Is dat gewoon naïef, of juist streetwise? Het hobbelt in ieder geval als een kar op een kasseienweg.