vrijdag, 19 april 2024
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

catherine willemse pofp

Ruim tien jaar, sinds 2010, publiceer ik als 'kritisch AVRO-lid' over de sociale media. Uitgangspunt: Ze zijn verdraaid handig, maar brengen ook flinke risico's met zich mee. Als je die risico's herkent en tegengaat, kun je deze nieuwe media nuttig inzetten.

Een korte terugblik, met een waarschuwing.

Retro-actueel

In 2017 schreef ik bijvoorbeeld over de blikvernauwing en de radicalisering die het gevolg zijn van het verdienmodel van de service providers.

"Gebruik het gif als medicijn", citeerde ik bijvoorbeeld Bernard Stiegler in mijn blog van 2015, met de oproep om de visie op de sociale media te vernieuwen. Een tikje retro, nu, maar nog steeds actueel.

Luister en kijk naar de oprichters

Zojuist bekeek ik met toenemende instemming en bewondering voor de retorische middelen de documentaire "/the social dilemma", waarin oprichters van sociale media spreken over de gevaren van een 'ongedeelde' werkelijkheid (iedereen met een eigen realiteit door de ongebreidelde verdienmodellen van Google, Apple, Facebook en Amazon...). En die zijn niet mis.

social dilemma

Een paar tools

Daarom hier drie 'tools' - naast de gebruikelijke ad-blockers en spamfilters - om je te wapenen tegen de macht van de service providers, met de oproep om kritisch te blijven en vragen te blijven stellen.

Duckduckgo.com

Ik gebruik deze provider als standaard zoekmachine, handig via de add-on voor Chrome. Hiermee blokkeer je de verborgen trackers van Google die informatie over jouw surf- en zoekgedrag gebruiken en verhandelen.
https://duckduckgo.com/

Trackmenot.io

Ik gebruik de add-on voor Chrome, die het lastiger maakt voor keyloggers, dataminers en internetproviders om mij te volgen. Trackmenot gebruikt een zogenaamd rookgordijn van willekeurige zoekopdrachten, waardoor mijn 'data' voor service providers in waarde afnemen.
https://trackmenot.io/

Protonmail.com

Ik probeer over te schakelen op deze mailprovider, hoewel dat een hele opgave is vanuit de lange mailgeschiedenis die een belangrijk archief voor mijn werk vormt. Alleen al vanwege hun missie: het beschermen van burgerlijke vrijheden online, met ingebouwde end-to-end-encryptie en ultramoderne beveiligingsfuncties. Hun doel: een internet te bouwen dat privacy respecteert en dat beveiligd is tegen cyberaanvallen.
https://protonmail.com/ 

Lees en blijf kritisch

Meer weten en lezen over dit onderwerp? Blader eens door mijn blog en kijk eens in deze boeken.