zaterdag, 24 februari 2024
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

Elke dag ontstaan er nieuwe woorden. Een heel gebruikelijke manier om een nieuw woord te maken is het aan elkaar plakken van twee zelfstandige naamwoorden. Woord en vorming levert dan woordvorming op. Soms moet er cement tussen beide woorden, om het nieuwe woord gemakkelijk uitspreekbaar te maken. Kind en arts wordt dan kinderarts.

De betekenis van zo'n nieuw woord wordt bepaald door de actualiteit. Zo is een kinderarts een arts voor kinderen en geen arts die bestaat uit kinderen, wat in principe mogelijk was geweest als je kijkt naar het woord kinderkoor. Wanneer die actualiteit zich uitstrekt over een langere periode raakt het nieuwe woord ingeburgerd. Populaire nieuwe woorden krijgen zelfs een plaatsje in het woordenboek.

Aan de allernieuwste woorden is de actualiteit af te lezen, als je die tenminste kent. Terroristenwoning, drugsfamilie, moslimterrorist, hofstadonderzoek, luchthavenbeveiliger, nepoverval, om maar een paar borelingen te noemen, geven een beeld van de herfst van 2004. Ze kunnen vanuit hun vorm vele betekenissen dragen, de actualiteit bepaalt hun huidige betekenis. Het is te hopen dat ze het woordenboek niet halen.