donderdag, 30 november 2023
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

trosp reichenbach

Over The Rise of Scientific Philosophy van Hans Reichenbach

Hans Reichenbach (1891–1953) is misschien wel de grootste empiricus van de twintigste eeuw. Hij levert zachtmoedige, maar doordringende kritiek op rationalisten als Plato en Kant en empiristen als Locke en Hume. Hij ontwikkelt van daaruit een eigen empirische wetenschapsfilosofie, met daarin een belangrijke plaats voor de waarschijnlijkheidsleer en de logica. The Rise of Scientific Philosophy (1951) is zijn laatste en meest succesvolle boek.

Het gedachtegoed van Hans Reichenbach is van groot belang, juist in deze tijd van scepsis, samenzweringsdenken en achterdocht ten aanzien van de wetenschappelijke methode.

The Rise of Scientific Philosophy is niet voor allen even toegankelijk, al was het alleen maar omdat het boek slechts nog antiquarisch en niet in het Nederlands te verkrijgen is. En dat is jammer, met name voor diegenen die ik wil aanmoedigen nu eens niet de online afkorting te nemen die gemakkelijk toegankelijke maar niet altijd accurate informatie verschaft. Daarom hier een samenvatting die moet inspireren tot verdere studie en helder denken.

Lees mijn bespreking van dit werk als pdf hier.

De pdf van The Rise of Scientific Philosophy: https://nl1lib.org/dl/2798552/1b0aa3

trosp reichenbach