zondag, 19 mei 2024
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

meta 260

Op 28 oktober 2021 presenteerde Mark Zuckerberg zijn plannen voor het zogenaamde metaversum; Facebook wordt “Meta”.

Geen schermen meer maar iedereen een headset. Nu nog geïsoleerder van de realiteit. Met de levensechte suggestie van een werkelijkheid. Aldus Mark.

Op afstand een nog intensiever verbinding maken? Jezelf uiten op nieuwe, nog meeslepender manieren?

En geen woord over de filter bubbles en de opzwepende algoritmen van het oude Facebook. Behalve: “Er gaat wel eens iets fout”...

Nu alleen nog maar: meer feitelijk isolement, meer echte eenzaamheid, verdoofd door quasi-verbinding met anderen en een nog diepere ervaring van quasi-unanimiteit en van desinformatie.

Voor nog meer verbinding?

meta 680

Ja, met het nieuwe Facebook, noem dat gerust verslaving van de gebruikers. Om het businessmodel van Zuckerberg (verkoop van data en advertenties) in stand te houden.

En de onderlinge verbinding, tussen de gebruikers? Dat wordt alleen maar dramatischer. Ze kunnen elkaar niet eens waarnemen. Niet zoals ze zijn. Vanwege de blindmakende headset. Ieder richt een eigen werkelijkheid in, en allen komen zo in een toestand van toenemende afzondering en solipsisme.

Een troost: Facebook lijkt met deze stap zijn eigen graf te delven. Want, wie de headset van het nieuwe Facebook afzet, krijgt onze echte wereld te zien. Zo overweldigend, mooi, hard, genuanceerd, zonder pixels en bubbels. Zo verfrissend na die blinderende ervaring...

Wie kiest er dan nog voor die duistere krochten?

Lees ook: Welkom bij uw nieuwe internetprovider