zondag, 14 april 2024
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

Zou je een boete kunnen krijgen als je kostbaarheden in je auto laat liggen? Dat zou wrang zijn. De enige die een boete verdient, is de boef. Het kan nog wranger. Stel je een dief voor die aangifte doet bij de politie omdat jij kostbaarheden in je auto laat liggen. Zomaar op de achterbank, voor iedereen zichtbaar, als onweerstaanbare impuls voor wie niet anders kan dan stelen.

Ik sprak eens een Rotterdamse taxichauffeur die in zijn voorkomen, lichaamstaal en taalgebruik uitdroeg dat hij geen tegenspraak wenste. Hij verdedigde de stelling dat het niet zijn schuld was, maar die van de overheid, dat hij op dievenpad moest. Hij was als slachtoffer wel gedwongen zo te handelen, was zijn aanklacht. Ze vroegen er zogezegd zelf om.

In de Volkskrant van 6 november 2004 staat een klein bericht over Marokkanen die aangifte doen tegen het VVD-Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi A. wegens medeplichtigheid aan de moord op Theo van G. Zij zou Van G. door haar provocerende uitspraken over moslims en haar korte film Submission hebben meegesleurd in het gevaar om vermoord te worden.

Kun je van rare argumentaties en gedachtekronkels ook aangifte doen?