dinsdag, 25 juni 2024
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

elonmusk

Op 25 april 2022 kondigde Elon Musk aan dat hij Twitter had overgenomen. Het werd daarmee een echte "private business".

Hij stelde dat "free speech" de basis is en blijft voor een functionerende democratie: "Twitter is het digitale dorpsplein om dingen te bespreken die van vitaal belang zijn voor de mensheid".

Zijn megalomanie druipt sinds de overname van de muren en dat is niet alleen lachwekkend maar ook gevaarlijk.

Op 7 november 2022 - Musk begon zich steeds vreemder te gedragen - zegde ik mijn Twitter-account op (met ruim 2.500 volgers en gevolgden).

Een groot deel van zijn werknemers vertrok, deels gedwongen deels vrijwillig, en de hashtag #RIPTwitter werd populair. Musk ging zich steeds vreemder gedragen, steeds onvoorspelbaarder. Als een autocratisch leider op een uiterst neoliberaal speelveld. En het wordt met de dag gekker en gevaarlijker.

Aanmoediging

Ik moedig iedereen aan dezelfde stap te zetten. Zeg op dat Twitter-account. Er zijn voldoende andere mogelijkheden om het digitale marktplein te betreden.

Want, de plannen van Musk zijn grillig en onpeilbaar. Een kleine greep. Kritische journalisten werden door Musk uitgesloten van het platform, maar zij kregen na publieke verontwaardiging hierover hun accounts weer terug. Donald Trump kreeg zijn geschorste account terug. "Omdat", aldus Musk, "de stem van het volk de stem van god is".

Ondertussen gebruikte Musk het platform om Twitteraars op te roepen vooral Republikeins te stemmen, en zette hij enkele voormalige Twitter-werknemers in een kwaad daglicht, wat leidde tot ernstige bedreigingen van die ex-werknemers.

Kortom

Negeren die man en dat platform. Zeker nu hij overweegt om gebruikers te laten betalen. Stap eruit en maak er verder geen woorden aan vuil.

Twijfel je nog? Lees dan bijvoorbeeld dit artikel in Trouw.

Meer over sociale media? https://www.rijkwillemse.nl/social-media