dinsdag, 21 maart 2023
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

Op maandag 8 maart 2004 bezochten ruim 600 mensen schouwburg de Lievekamp voor de slotmanifestatie van het gemeentelijke project De toekomst van Oss. Op het programma stond onder meer een discussie over de slogan van de gemeente Oss.

Bart Jan Wildschut leidde de discussie, Herman Klitsie de burgemeester van Oss en Rijk Willemse van communicatieadviesbureau LaVerbe namen de huidige slogan onder de loep. Jan van Laarhoven directeur van het Noord-Brabants museum mengde zich als lid van de jury ook in de strijd. Enkele uitspraken uit de discussie.

Herman Klitsie: "De huidige slogan - Oss, aangenaam gewoon - voldoet in mijn ogen niet meer. Er is in Oss een heleboel veranderd. De gemeente verdient een veel dynamischer label. Iets in de richting van Oss buitengewoon aangenaam."

Rijk Willemse: "Het is ook al zes jaar geleden dat we de slogan ontwikkelden. In die periode is Oss gegroeid, niet alleen qua oppervlak vanwege de herindeling, maar ook qua karakter omdat er veel buitengebied is toegevoegd aan de gemeente. Wij hebben destijds geholpen bij de totstandkoming van de slogan. Daarbij hebben we onder meer onderzocht of slogan nog niet in gebruik is - in Nederland zijn er bijvoorbeeld vijf gemeenten die zichzelf verrassend veelzijdig noemen.

En we keken of de slogan wel past bij de werkelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan de slogan van Appingedam én Almelo (Een complete stad) en vergelijk dat maar eens met de lichtstad Parijs of the big apple New York... Je kunt een stad binnenrijden via verschillende invalswegen: via het industrieterrein, een villawijk, een Vinex-wijk et cetera. Dat geldt ook voor een slogan. Daarmee kun je de blik richten op een bepaald aspect of een gewenste identiteit. Maar je moet er wel heel voorzichtig mee omgaan en goed testen. Je kunt er de werkelijkheid niet mee veranderen."

Jan van Laarhoven: "Een gemeente heeft in ieder geval helemaal niets aan holle kreten. Die kunnen van mij een nummer krijgen en meteen naar het archief in de museumkelder. Wat een gemeente vooral nodig heeft, is een gemeentebestuur met visie. Dan komt de rest vanzelf."