zaterdag, 24 februari 2024
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

Lijnen uitzetten, loslaten en luisteren

De inzet van social media alleen is niet voldoende om projecten die 'swing' te geven die ze nodig hebben. Er is ook nog eens een geheel andere mind-set nodig om dat te bereiken. Wie mensen en organisaties wil betrekken bij een thema of een project moet echt anders gaan denken.

Voor eigenaars en verantwoordelijken van nieuwe projecten betekent dat:

  • Lijnen uitzetten in plaats van rigide plannen maken op targets voor betrokkenheid
  • Mensen en processen loslaten in plaats van ze strak te dirigeren
  • Luisteren naar wat er speelt in plaats van vertellen wat er moet gebeuren
  • Deelnemen aan het gesprek, als gelijkwaardige

In de praktijk horen we nog wel eens opmerkingen als 'dan maken we twee communities' en 'dan twitteren we met alle betrokkenen'… Zulke uitspraken geven aan dat het gedachtegoed van het conversatiemanagement nog niet echt is ingedaald. 

Immers: mensen en organisaties nemen slechts uit eigen beweging deel aan communities, als die wat te bieden hebben tenminste. Ze laten zich niet dwingen tot deelname, door geen enkele instantie. En, twitteren is geen dialoog - het is delen. Twitteren doe je voor iemand, niet met iemand… 

Als er al een community ontstaat, is het enige wat je kunt doen: faciliteren, met een plek op het web, met communitymanagement en door te luisteren naar wat er speelt. Twitteren kan je daarbij helpen, als je tweets deelt over onderwerpen die zo'n community kan gebruiken.

Zie ook: Samenwerking is een bloem