maandag, 29 mei 2023
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

Adsense is een advertentieprogramma van Google. Je kunt je ervoor aanmelden en de advertentiemogelijkheid in je website (laten) inbouwen. Google plaatst dan advertenties die passen bij de inhoud van de website. Voor elke klik ontvang je geld. Makkelijk, nietwaar?

Adsense is het partnerprogramma van Adwords, ook van Google. Met Adwords kun je Google advertenties laten plaatsen. In de zoekresultaten van Google en op Adsense-websites met inhoud die bij de advertentie passen. Voor elke klik op zo'n Adwords-advertentie moet je betalen.

De opbrengsten van Adsense

Adsense is een tijdje populair geweest bij beginnende webbouwers, die dachten slapend rijk te worden met een Adsense-website. Dat viel best tegen. Want wat doe je als er geen bezoek komt op jouw website, ondanks de buitengewoon interessante en zoekmachinevriendelijke inhoud ervan?

Experiment

Ik deed een jaar of vijf geleden wat experimenten met Adsense. Op een website over methodes om sudokupuzzels op te lossen: sudokuhints.nl. Wonderwel stemt Google de advertenties af op de inhoud. Hoe beter de SEO hoe beter de advertenties.

Dream on, baby

Slapend rijk werd ik er niet van (kijk maar bij 'Definitieve inkomsten' hierboven). De opbrengsten waren ruim voldoende om de hostingkosten driedubbel te betalen. Meer ook niet. Meer verdienden die handige jongens die (dure) pdf's verkopen met aanwijzingen om met Adsense stinkend rijk te worden. De combinatie met Adwords-advertenties, die verkeer naar de Adsense-website moeten leiden, zou vooral lucratief zijn...

Nee, alleen websites met bovenmatig veel bezoek kunnen echt profiteren van de advertentieprogramma's als Adsense. Maar, het behalen van zulke bezoekcijfers is niet voor de gewone website weggelegd.

Het is vooral Google die er linksom, via Adsense, en rechtsom, via Adwords, slapend rijk van wordt...